Кварцови срещу механични часовници

И ето днес в тази статия ще си поговирим малко за часовници, различните видове и техните предимства. Първо разбира се на бял свят се появява механичния часовник, следван от дигиталните и кварцовите модели. Кварцовият часовник е изобретен някъде през 1960г. От тази година насам кварцовите модели са в постоянна война с механичните такива. И двата вида имат своите преимущества и недостатъци, които ще разгледаме тук в статията. Обект на дискусии през годините е спора, кой е по-добрият избор на часовник. Като начало трябва да се запознаем с две понятия важни за тези часовници. За механичните модели това е т.нар. балансираща част, в основата на всеки механичен часовник, а за кварцовите модели разбира се е от значение самият кварцов кристал, който напрактика заедно с батерията движи часовника.

kvarcovi-mehanichni

Трябва да разгледаме и хронологията, появата и развитието и на двата часовника. Вече казахме, че механичния е значително по-стар, възниква като джобен модел, а се твърди че води началото си още през 16-ти век и то първите години на столетието. В началото се оказва че това е доста прецизна технология, но за сметка на това и доста капризна, изисква множество грижи по поддръжката на часовника. Все пак тези модели особено първите изискват постоянно сверяване и ръчно навиване, с годините обаче започват да се използват специални камъчета в тези часовници, благодарение на тях те стават доста по-прецизни, а и изискват все по-малко грижи. Тези камъчета основно служат за намаляване на триенето при механичното движение и оттам по-голяма точност за часовника като цяло. Кварцовите часовници възникват далеч по-късно, първия прототип на такъв модел е чак в началото на 20-ти век, а тяхното производство започва едва в средата на века.

mehan-chasovnik

Когато сравняваме двата модела трябва да обърнем внимание на различни показатели. Първо ще говорим за цената. Там нещата са сравнително ясни, в повечето случаи кварцовият часовник е по-евтин от механичен такъв. Предимства за кварцовия часовник са неговата точност и водоустойчивост понякога. Макар че има и водоустойчиви механични модели. Все пак обаче механичните часовници имат наистина дълъг живот и са ползвани буквално от няколко поколения. Ако часовникът е качествен и добре поддържан, той може да работи повече от 180 години. Основната разлика между двата вида е в техния механизъм на работа, естествено механичните часовници работят благодарение на сложна схема от множество части и компоненти, които са взаимно свързани, а кварцовите използват електронни платки и батерии.Интересен факт е, че при евентуално електромагнитно поле, то може да унищожи абсолютно всички кварцови часовници, а същевременно механичните такива ще останат невредими.

Относно поправката на часовниците е може би по-добре да имате механичен такъв, разбира се и да не е много скъп. Защо ли? Ами заради частите, това е като при колите, частите за механичен часовник са на доста по-добри цени, а и винаги може да се намери ако не оригинална, то част която да ви свърши работа, защото повечето са универсални, от своя страна при кварцовите модели нещата не стоят точно така, много пъти при евентуални повреда части за поправка не могат да бъдат открити, защото часовникът е произведен със специфични части някъде в Китай и е възможно дори вече да не се произвеждат подобни модели и така единственото, което ви остава като вариант е да си закупите нов кварцов модел. Интересен въпрос е и времето на употреба, но там нещата не са еднозначни, защото например един механичен часовник ако не се носи той просто спира да се движи, трябва да се поразклати за да събере енергия или пък да се навие ръчно, кварцовите модели пък зависят изцяло от своята батерия, ако тя е по-добра, то часовника ще има по-дълъг живот.

Вашият коментар