Часовници

Защо механичните часовници са толкова готини? (2-част)

Тази статия е продължение на публикацията от миналата седмица на тема механични часовници.  Първата част на статията може да откриете точно тук. Последно сравнявахме механичните и кварцовите модели, както и тяхната точност. Сега отново ще говорим за тази тема в статията продължение. Интересен факт е че за период по-малък от две седмици механичен часовник със сертификат COSC ще се отклони повече отколкото кварцов часовник за цяла година. Тоест определено кварцовите часовници са по-точни, но защо тогава колекционерите, които могат да отделят сериозни суми предпочитат да ги дават за механични модели? Отговорът на този въпрос не може да бъде кратък и еднозначен. Но може би колекционерите намират красота и артистичност в несъвършенството на механични часовник, освен това има огромна традиция и история в производството на механични часовници, а и в движението на всеки механичен модел има някакъв чар.

механизъм на механичен часовник

„Всеки един модел представлява миниатюрен свят сам по себе си, един малък функциониращ механизъм, съвкупност от интересни и загадъчни движещи се части. Тези часовници в известен смисъл са направо живи. Те имат пулс. Те са като древните паратрактори или мотоциклети, които могат да бъдат възстановени и реставрирани. Могат да бъдат върнати към живот от всеки етап на разруха.“

Кварцовите часовници са далеч по-функционални, а и те все пак също могат да изглеждат поразително добре отвън. Но те никога няма да притежават този баланс на техника и естетика, както при механичните модели.

mehanichni-chasovnici

„Механичният часовник представлява един вид анахронизъм, олицетворение на най-усъвършенстваната така да се каже ниска технология, една мания, подкрепяне от голям брой ентусиасти.“

Купуване на механичен модел и цени…

Купуването на механичен модел може да бъде лесно, ако искате да го направите такова. Влизате в каталога ни с механични часовници тук , харесвате си някой стилен модел и го купувате. Бързо и лесно нали? Друг вариант е да продължите да четете тук или по-други форуми за колекционери на часовници, за да разберете повече за механичните модели и най-вече защо някои са толкова скъпи.

Гледайте на циферблата на часовника и неговия механизъм като неговата лицева част.  Лицето на повечето часовници си прилича, всички имат индикатори за часовете, както и стрелки, но разбира се дизайна е това , което ги отличава. Движенията на механизма на различните модели са горе-долу еднакви. Също еднакви са и ролите на определените компоненти. Разликата идва от материалите за изработка на компонентите. Доказано най-добре се движат механичните модели със скъпоценни камъни в себе си. Това разбира се не е причина, подобно на някои производители да обсипват часовниците със скъпоценни камъчета. Напълно излишно оскъпяване му викам аз. Е разбира се ако можете да си го позволите защо пък не?

mechanizum

Например часовника IWC Il Destriero Scafusia Grand съдържа в себе си 76 скъпоценни камъка, хронограф и хронометър, както и вечен календар. Добре звучи нали? Но и цената му не е лоша, около 200 000 щатски долара.

Безспорен факт е повече блясък  и камъчета- по-висока цена. Регулирането на механизма също струва пари понякога. Все пак говорим за улта малки частици. За да бъде всичко правилно нагласено се изисква уменията на майстор часовникар. Разбира се тук говорим за по-скъпи модули, които имат нужда от настройка на всеки 4-5 години.

Leave a Reply