Защо механичните часовници са толкова готини? (1-част)

Цифровите дигитални часовници са направени преди всичко за удобство, голяма част от тях дори спокойно изпълняват функциите на някои клетъчни телефони. Те са евтини, издръжливи и лесни за разчитане. Да все пак има хора, които не могат да разпознават аналогов часовник, така че за тях единствен вариант са дигиталните часовници. Пластмасовите елементи и дигиталния дисплей на този тип часовници ясно подчертават предимството на функционалността над стила. Интересен факт е , че в ерата на вездесъщите смартфони и модерни телефони, които могат всичко, часовниците са по-модерни и желани от всякога. Дали ще е дигитален часовник или пък някакъв аналогов Ролекс няма толкова голямо значение, важното е че хората носят часовници. Може би това се дължи на факта, че часовниците са най-сложните модни аксесоари правени някога.

„Механичните часовници са брилиятни, но понякога и ненужни“, твърди писателят на фантастични романи Филип Гибсън. Всеки Casio или пък друг часовник ще ни показва времето със същата точност като повечето механични часовници, но от друга страна има механични модели, които струват повече от една чисто нова кола. Но тези часовници определено имат своя чар, било то в успокояващото движение на механизма или някаква определена тенденция.

механичен часовник

Един евтин дигитален часовник струва между 20 и 30лв. в България. Дори най-скъпите дигитални модели едва ли струват повече от 5000 лв. Но да си поговорим за механичните такива, цените им започват от 40-50 лв., а горна граница сякаш няма, виждат се сделки за механични модели за над един милион български лева. Защо струват толкова скъпо, като всъщност са ненужни? Разликата между кварцовите и механичните модели е огромна, светът на механичните часовници е напълно непознат- свят изпълнен със скъпи камъчета и зъбни колела. Механичните часовници са педантично изработени да печелят време, за разлика от дигиталните, които се зареждат от жизнената сила на батерията. Механичните модели се завиват ръчно или пък от движенията на човешкото тяло- автоматично.

Разликата в механизма…

Най-вероятно и ти носиш кварцов часовник, както повечето българи в страната. Разбирането на механизма на механичните модели е сложно нещо, но ако се позаинтересуваш малко ще осъзнаеш колко прости са кварцовите часовници, разбира се в сравнение с механичните часовници. Кварцовите часовници имат сравнително малка история, те се появяват на пазара някъде през 1970г. когато дебютират със своите дигитални дисплеи. До края на 1980г. тяхното използване нараства многократно. Кварцови механизми захранват цифровите и аналоговит, стенните, кухненските и каквито там други часовници се сетите. В края на годината разрастването на кварц технологията почти убива швейцарската индустрия, свързана с производството на механични часовници.

механизъм на часовник

Същността на кварц технологията се основава на т.нар. кварцов кристал, който е изработен от специални материали. Кварцовите часовници са относително точни като са възможни отклонения от по 1 секунда на ден. В повечето случаи такива отклонения не се забелязват от потребителите.

От друга страна механичните часовници пък представляват нещо като магазин за енергия. Сложният механизъм превръща всяко движение на ръката в енергия, с която се задвижва часовника. Всичко това става с редица системи от зъбни колелца, махала и други компоненти. Тази сложна система не е за подценяване. Съществуват по-скъпи механични часовници, които събират резервна енергия до 40 часа. Така часовникът продължава да работи по-продъжлжително време, дори когато не се употребява.

Механичните часовници, които са много по-сложни за произвеждане и поддържане от кварцовите пък не са чак толкова точни като изостават с около 2 до 3 секунди на ден. Различни механични модели на достъпни цени може да разгледате тук.

Вашият коментар