На всеки пожелавам един ден да притежава такъв автоматичен часовник

Всичко започна още, когато бях малко дете. Тогава се породи страстта ми към часовниците. Седях си на дивана и се взирах в златистия часовник на дядо ми. С неговата тънка кожена каишка, елегантен и тънък корпус и най-вече това малко, но достатъчно ясно изразено диамантче близо до числото 12. За мен това представлява върха на зрелите и успешни мъже. Именно подобен вид часовник, който събира в себе си: елегантност, опит и знания.

Днес светът вече е едно много по-различно място. Но някои неща не са се променили, малцина часовникари и производители на часовници могат да се похвалят , че имат толкова емблематична и дълга история на производството като тази на Vacheron Conastantin. Независимо дали става въпрос за техните правоъгълни механични часовници от 1920г.-30г. или за ултра тънките и кръгли модели от 60те години, те поддържат определено характерно ДНК- символ на безвремието и чувството за място.

Благодарение на добрите хора от Vacheron Constantin Austria имах възможността да нося един от моделите на марката в продължение на две седмици. Самият часовник е самозадвижващ се и почти изцяло създаден от розово злато. Забележителен модел, подходящ за човек, който иска да погледне в миналото, но стоящ здраво на краката си в настоящето. В следващите редове ще ви опиша как аз усетих този часовник.

Още от началото трябва да сме наясно, че този модел има голямо родословие. И е част от една специална колекция, в която са събрани часовници, въплъщаващи в себе си може би най-доброто от всички останали, взети заедно. Часовникът съдържа в себе си малко детайли, но за сметка на това всеки детайл е изпипан изключително добре. Всичко по часовника е с възможно най-висок стандарт. Часовникът се задвижда автоматично благодарение на легендарния механизъм Caliber 1120.

Часовникът, който държа в ръката си не само отговаря на всички строги стандарти по Geneva Hallmark , но и самият той е причината през юни 2012г. да бъде създаден нов, още по-строг стандарт за часовници, благодарение на производителите от   Vacheron Conastantin. Около 75% от всички часовници на марката, също отговарят на тези стандарти, това е компания без аналог в световен мащаб.

Първоначалния стандарт наречен Geneva Hallmark е създаден още в далечната 1886г., когато местната власт в Женева създава допълнителен набор от стандартизации при поредната си инспекция. Така за да изпишете името „Женева“ ,“Geneve“ на механизма си е необходимо да отговаряте на тези стандарти.

Две са основните изисквания, за да може да имате оригинален надпис на вашия часовник. Той трябва да е произведен, сглобен и регурилано в кантона Женева, а също така да има специален индивидуален номер на производство. Естествено броя на репликите и ментетата по света е огромен.

Но това са изискванията и нещата, които всеки може да види по своя часовник. Далеч повече и по-строги са останалите стандарти. Няма време, а и нужда да ви отегчавам с тях, затова ще спомена само някои основни. Забранява се изцяло използването на телени пружини в часовниците, има изисквания за нива на полираност и скосеност на повърхностите. Отделни изисквания за винтовете и всички свързващи елеминти на механизма. Моделът, който нося покрива напълно всички изисквания. Освен това е с изчистен дизайн, напомня за отминалото време. Бижу-символ на елегантност. Малко хора могат да оценят подобен часовник. Тези дни имах възможността да нося и друг подобен механичен модел. Разбира се на доста по-ниска цена, а и без надпис Женева на него. Става въпрос за този луксозен часовник марка Jaragar. За него ще ви разкажа в някоя от следващите статии.

Едно мнение по „На всеки пожелавам един ден да притежава такъв автоматичен часовник

Вашият коментар