Часовници

Какво означава “направено в Швейцария” при часовниците?

Какво стойност имат двете думи- произведено в Швейцария, в света на часовниците? Как се отразяват те на качеството и цената? Дали имат голямо значение? Повечето часовникари отговарят положително: “Да, имат огромно значение”. По наблюдателните клиенти също знаят това.

Защитата на етикета е от огромно значение за цялата индустрия, нейната рентабилност и разбира се печалбата. Скрит факт е, че този надпис може да вдигне цената на определен часовник дори двойно. А това все пак не е никак малко. Производители и студенти в Цюрих правят изследване според, което много клиенти са готови да дадат доста пари, само за да притежават модел с подобен надпис.

Но в днешни дни с огромното производство на часовници и разпространението им по целия свят, води до там, че се създава една сива зона и е изключително трудно да се разбере, кое точно прави един часовник- швейцарски. Това разбира се води до голяма липса на яснота, разлики в качеството и приходите. Не е за подценяване и възможността да дадете хиляди левове за часовник, който всъщност далеч не е произведен в Швейцария.

proizvedeno-shveicariq

Част от новото законодателство на страната, разделена на кантони, предвижда регулирането на използване на този специален етикет относно часовници, храни и други продукти. Политиците водят истинска война с икономически групировки и лобистки групи относно различин наименования на: сирене, ножове, часовници, текстилни и други машини. Редица производители на часовници изглеждат видимо загрижени и търсят решение на този проблем, който поне на пръв поглед изглежда неотложен. Не е тайна колко менте модели има само в България, както и по света.

“Този законопроект е много съмнителен и не се знае дали ще мине в парламента, нещо като чудовището от Лох Нес, никой не го е виждал”, твърди Ричард Майл, чиито ултра-леки часовници се носят от тенесиста Рафаел Надал. Производителя на луксозни часовници не е сигурен, че този проблем някога ще бъде решен.

chasovnik-proizveden-shveicariq

Има разногласие между двете камари на парламента в Швейцария. Според едната, за да бъде лепнат етикета “Swiss made ” е необходимо 60 процента от продукта да бъде изцяло създаден в страната, а според другата са достатъчни само 40%. Което ще позволява от своя страна да бъде прилагана, познатата до момента практика, конкретно относно часовниците, дъ бъдат създадени почти изцяло в Китай с китайски елементи и финално сглобени в Швейцария с удвоена или дори утроена цена. Този вариант определено задоволява част от икономическите групировки, които извършват дейност в повече от една страна. Ако пък не се постигне съгласие ще се стигне до референдум и всяка къща ще трябва да даде своя вот. Все пак и двете възможности най-вероятно ще затегнат производството и намалят възможностите за създаване на фалшиви часовници, защото процента е по-висок от момента. До сега, за да бъде признат един модел за швейцарски, то той трябва само да бъде финално сглобен в някой от кантоните на страната, което пък създава възможности за доста злоупотреби.

Все още този въпрос не е решен, но всички се надяват в близките години да се намери изход от ситуацията. За никой не е добре да похарчи купища пари, за менте, което носи надпис, който далеч не отговаря на истината. Едно е да купиш часовник, произведен в Китай за 100 лв., друго е да закупиш подобен пак произведен там, но за 10 000 лева.

Leave a Reply