Каишки и верижки на часовниците

Първо да си поговорим малко за история. Да знам, че тази идея не ви допада много, но няма как. Преди години изобщо е нямало ръчни часовници, които се носят на китката, това пък от своя страна обуславя липсата на верижки и каишки на часовниците. Изключително актуални преди време са били джобните часовници. Те обикновенно се закрепват с нещо като ланец, но доста по-тънък от представата Ви за ланец. Стоят закачени към панталона или за някое копче от вашите дрехи и се носят, да точно така в джоба Ви. Впоследствие джобните часовинци се преправят на ръчни като към тях се добавят каишки. Един от първите ръчни часовници е изобретен от  Патек Филип някъде през далечната 1868г.

Специално този модел е изработен за унгарската графиня по това време и е по-скоро замсилен като бижу, но по ирония на съдбата става носител на нова модна тенденция. От този модел часовниците започват да се носят по ръцете на заможните хора. Като каишката или верижката става неизменна част от ръчния часовник. От самото наименование на „каишка“, което може да се преведе като „колан“ става ясно, че тази важна част от часовниците се изработва най-често от кожа. Но в наши дни това не е задължително, освен от кожа, каишката може да бъде направена от плат, силикон, гума, стомана, порцелан и какво ли още не.

Всички материали, от  които се изработват каишките на часовниците може би имат някои общи белези. Така например те са създадени да прилепват плътно към ръката и да направят часовника един аксесоар, който е лесен и приятен за носене. Кожените каишки попринцип се изработват или от естествен, или пък от изкустен материал. Разликата в днешни дни трудно се открива, защото и двата вида кожени каишки изглеждат почти еднакво. Естествените кожени каишки се правят от щраус, алигатор, прасе, агне или пък някаква змия. Кожените каишки попринцип могат да бъдат различни цветове, но най-много преобладава черното, бялото и кафявото като цвят.

kojena-kai6ka

Кожените каишки изглеждат много добре, но имат недостатък, че след време се износват. Възможно е да се скъсат или променят цвета си с времето. Като материал не са изключително трайни. Освен това кожените каишки не бива да се мокрят.

На помощ идват т.нар синтетични каишки, тези които са от гума или силикон. Те се асоциират най-често със спортни или ежедневни модели. Те са далеч по-издръжливи на влагата от кожените си събратя. Понякога силиконовите каишки прилепват по-добре към ръката от кожените, но пък нямат това специфично свойство да попиват влага.

siliconova-kai6ka

Спокойно можем да приемем, че силиконовите каишки са мост между кожените и тези изработени от метал. Металните верижки са доста по-издръжливи и солидни. В най-добрите случаи са направени от стомана и издържат на удари. Това обяснява и факта, че в повечето случаи са на по-висока цена моделите с такива верижки.

stomanena-verijka

2 thoughts on “Каишки и верижки на часовниците

Вашият коментар