Часовниците произведени в Китай vs Swiss made

За много производители на часовници и най-вече швейцарските луксозни модели, Китай е може би най-големият пазар в света. Това изглежда напълно логично след като в страната живеят толкова много хора. Въпреки това много от китайците започват да предпочитат произведените в страната часовници. Това е така, защото китайските производители вече създават не само евтини модели, но и луксозни часовници, които по нищо не отстъпват на направените в Швейцария. Важно е да се знае, че Китай има твърде дълга история свързана с производството на часовници, наистина тази страна има десетилетия опит в индустрията. Това се дължи на няколко различни фактора. На първо място страната е била дълго време изолирана от западните държави, което принуждава тя сама да задоволява всички свои производствени и потребителски нужди. Съответно за да носят китайците ръчни часовници, то те трябва да си ги изработят сами, няма как просто да внесат от чужбина. Вече твърде често се забелязва на най-добрите изложения по часовникарство, редовно да присъстват производители от Китай. В тази статия ще разгледаме мненията относно часовникарската индустрия на един типичен китайски производител на часовници, който представя своята втора колекция произведения на изложението BaselWorld.

Неговите модели са доста качествени, но същевременно имат европейска визия, основните цели на Шу Янг са да разшири китйското производство на часовници, били те луксозни или евтини, но да го направи по такъв начин, че всичко изработено да се хареса на множеството хора по света. Тоест Шу иска да въздигне китайските часовници на едно ново ниво, а всеки човек на земното кълбо да носи поне един ръчен часовник, made in China. Самият Янг обръща огромно значение на традициите, които имат китайците в часовникарството, като с гордост пояснява, че повече от шест династии за период от над 1000г. работят само и единствено за създаването на точен инструмент, който измерва времето. Следвайки заветите на своите предци, китайският производител създава една от първите колекции на китайски луксозни часовници в света.
luskozni-kitaiski-chasovnici

Заводите на компанията на Янг, както и самото място на управление се намира в Хонконг, Китай, което логично обуславя липсата на надписа „Swiss Made“, характерен за повечето луксозни модели. Но тези часовници са изработени изцяло в Китай с китайски компоненти и елементи. Шу си поставя за задача да направи толкова добри модели, че хората по света да асоциират високото качество на неговите творения със славната история на Китай в часовникарската индустрия. Производители от цял Китай работят за Янг, но преди всичко да бъде готово и пуснато на пазара, се изпраща в централата в Хонконг, където се наблядава и тества детайлно, относно качеството и характера на изработката. Механизмите на всеки часовник са клас А, всеки от тях е отделно тестван относно точност и резерв за енергия.

Първоначално компанията черпи вдъхновение от известни и успешни колекции на часовници по света, но сега за нея работят стотици дизайнери, като всеки един от тях дава интересни и уникални предложения свързани с визията на моделите. Всички часовници са с автоматичен механизъм, а доста от тях се произвеждат само лимитирано. Продажбите, които реализира Шу Янг са доста задоволителни, може би от всички тях 50 проценат идват от чужбина и още толкова са от Китай. Което вече означава, че марката успешно пробива на световния пазар. Шу смята че: „За него лично е по-добре и по-лесно да продава часовници на европейци, защото той самият е наполовина французин, но също така на определени изложения в Пекин например се реализират огромни сделки с клиенти от цяла Азия. Повечето богати клиенти от Китай преди предпочитаха да купуват швейцарски часовници, защото бяха сигурни в тяхното качество, но сега нещата не са така и все повече купуват нашите часовници. Това е така не само защото са горди, че моделите са родно производство, а най-вече поради факта, че продаваме качествен продукт. Когато предложиш на хората нещо качествено на добра цена, те просто го купуват, лесно е!“

Ако се чудите колко струва един часовник на тази китайска марка, то цените са между 1500 евро и 2500 евро, което за луксозен часовник от подобен калибър с такова качество и визия си е направо невероятно. Не е чудно, че щом китайците могат да създават толкова качествени модели, които не са по-лоши от швейцарските, но същевременно ги продават в пъти по-малки цени, скоро ще започнат да задминават швейцарските производители по продажби.

Вашият коментар