Духът на механичните часовници е все още жив!

С навлизането на хилядите нови технологии, малко по-малко всички механични ръчни часовници поеха своят очакван път надолу, що се отнася до продажбите разбира се. Няма и как да е по друг начин все пак говорим за кварцови и лед часовници, които някак станаха по-актуални, когато към тях добавим спортните часовници и т.нар smart модели, логично всички механични произведения да останат на заден план. Въпреки това обаче много хора продължават да търсят и купуват механични часовници. Най-скъпите и луксозни световни марки в часовникарската индустрия продължават да произвеждат механични модели и да ги продават за стотици хиляди в чужда валута. Значи търсене и пазар определено има. С течение на времето всеки втори човек започна да носи кварцов часовник. Това превърна механичните модели в рядкост и в лукс, белег за социален статус и изискан стил, заедно с автомобила например.

механичен часовник Омега

Като изискан подарък много хора обичат да предоставят луксозни и красиви часовници с видим механизъм, в това няма нищо странно. Тези модели винаги са привличали погледите на мъжете и жените. В тях има един вид магия и загадъчност. Няма батерия, няма нови технологии а само механика, чистата сила на задвижване на зъбните колелца. Днес различаваме два вида механични часовници, говорили сме по темата и преди- това са ръчно навиващите се и тези с автоматичен механизъм. Първоначално възникват джобните часовници, които се навиват на всеки около 20 часа, впоследствие се появяват и часовници за ръката. Това нововъведение е създадено специално за жените, те ползват новите модели основно като бижу. Не е тайна, че от много години насам именно жените дерижират световният пазар и определят модата в почти всички браншове. Това е така, защото те просто пазаруват повече.

Впоследствие след като жените харесали този тип ръчни часовници, те започват да се носят и от мъжете им. Това налага появата на автоматичните модели и техните различни концепции, които водят началото си от 1923 г. Марката Ролекс е една от първите с автоматичен часовник, не случайно сега нейните модели струват толкова скъпо. Самият автоматичен механизъм се отличава с една специфична тежест в часовника, която винаги е насочена към центъра на земята. Тоест нейната тежест прави така, че пружинката се навива сама. А тя от своя страна задвижва стрелките.

механичен часовник с интересен дизайн

Часовниците само с ръчно навиване в днешният модерен свят са по-скоро изключение. Произвеждат се основно в Китай или Русия. Има такива модели направени в Германия или Швейцария също, но в повечето случаи те са уникати и цената им е наистина внушителна.

Механичните часовници много често са предпочитани заради атрактивният им дизайн, все пак не може да ги сравнявате с другите кварцови модели, които изглеждат като детски играчки в сравнение. Механичните часовници са рядко красиви, те имат доста тънък и фин корпус, феноменална визия и доста прецизен механизъм. Разбира се кварцовите са далеч по-точни, но тук все пак става въпрос за изоставане със секунди.

механични часовници от Китай

Развитие и промяна на нещата. Премахване на стереотипите. Всички знаем от малки, че в Китай правят боклуци. Да ,но нещата днес не са точно така, особено що се отнася до часовникарската промишленост. Редно е да отделим внимание на производството на механични часовници в Китай, което уверено върви само нагоре и се развива в положителна посока. Китайските производители заливат света с красиви механични модели за ниски цени. Истината е, че можем да бъдем доста приятно изненадани от качеството на един механичен часовник, произведен в Китай. Нещо повече, появяват се все повече китайски механични творения за богати, не само за масовият потребител, а и часовници за 10 000 евро и повече, произведени в Китай, вече са доста предпочитани сред любителите на луксозни вещи. Това би трябвало да накара голяма част от марките производители в Европа да направят своите изводи и най-вече да разберат, че от години изостават що се отнася до съотношение между цената и качеството на един продукт. Реално кое прави един часовник 100 пъти по-скъп от друг? Не може вече да се разчита само на историята на марката.

Вашият коментар