Часовници

Как се навива ръчно механичен часовник?

Напоследък част от нашите клиенти имат затруднения с механичните часовници, защото не знаят как точно да ги изолзват и навиват. Повечето от моделите в сайта са автоматични и събират енергия при носене, но е добре да се навиват и ръчно поне в началото, защото изобщо не са ползвани и носени. Логично е че няма откъде да имат енергия, за да работят нормално след като нямат и батерии, а разчитат само на сложен механизъм от зъбни колелца. За всички тях, както и тези които се интересуват от механични часовници като цяло, решихме да създадем тази кратка статия с обяснение.

1. Първо е важно часовника да се свери, при повечето модели това става от коронката, когато се издърпа стрелките могат да се местят и трябва да се настроят, за да бъде часовника верен.

2. Едва след това идва ред, да се навие механизма на часовника, това става бързо и лесно отново от коронката. Този път обаче коронката трябва да се върне на първоначалното си положение, а именно плътно прилепнала към корпуса. Много важно! Ако часовникът е все още в режим на настройване на часа, колкото и да навивате, това няма да се отрази.

3. Когато коронката е вече на първото си положение към корпуса на часовника, за да го навиете, се завърта в посока по движението на часовниковата стрелка. Показано е на снимката тук:

navivane

Навиването е изцяло по усет, но повечето часовници могат да бъдат навити до 15-20 оборота. Колкото повече, толкова по-добре както се казва, навиването отнема 2-3 минути. Часовникът се навива ръчно по описания начин, докато самото навиване започне да става малко по-трудно и механизмът се затегне.

В зависимост от механизма на всеки часовник едно подобно навиване може да зареди часовника с достатъчно енергия и той ще работи дори без да се носи в продължение на 12-36часа.

Важно е след като часовникът е вече навит и движението на коронката е затруднено в тази посока, да не продължавате с навиването и прилагането на сила, защото това може да доведе до счупване на някой от компонентите на часовника.

Възможно е механичните часовници да изостават понякога, особено ако не се навиват или носят редовно, но това е донякъде нормално, защото те нямат батерии, които да ги захранват, а и освен това се задвижват изцяло по силата на механиката. Въпреки това множество хора ги предпочитат заради невероятната им стилна и красива визия, която определено ги отличава сред другите модели на пазара.

3 Коментари

  • Росен

    Преди 20 години единствените часовници предлагани на пазара бяха руските механични, от които всички хора ревяха. Рядко издържаха повече от 6 месеца без да се развалят ( като сегашните смартфони made in china). Имаше почти на всеки ъгъл, капанче или гараж със сложена табела „Часовникар“. Но всичко с времето си. След като навлезнаха от западния пазар електронните и по-късно кварцовите часовници, механичните такива изпаднаха в забвение…

  • admin

    Макар и не толкова актуални към момента заради навлизането на новите технологии, механичните часовници все още се търсят и купуват, най-вече заради уникалната си визия и видимият механизъм, съставен от огромен брой компоненти, хиляд ихора всяка година купуват механични часовници за себе си или за подарък. Излишно е да казваме, че най-скъпите и луксозни марки в света не са кварцови, а механични.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *